Клуб Астрология

Зодия.Хороскопи.Нумерология.Съновник.Психология

Пон06252018

Last updateЧет, 06 Апр 2017 4pm

Ще стане ли детето ни лидер?

dete liderЛидерските качества

помагат на детето да успее в живота. Но значи ли това, че от най-ранна възраст трябва да научите детето да си пробива път с всички сили? Какво е това лидерство?

Може ли всеки да стане лидер, или това са вродени способности като слуха или паметта?
Има формални лидери, които са такива само по „длъжност", а има неформални като всеки от нас би могъл да бъде такъв.

Все пак всеки има някакви таланти. Един може да разказва увлекателно и така че всеки се заслушва, а друг може да умее да организира всичко много добре, без излишни разходи и суета.

Съществуват няколко типа неформални лидери, в някой от които може да познаете себе си или вашият малчуган.


Емоционалният лидер
На детето са му необходими спокойни родители. Уверени в себе си мама и татко, които вече са изяснили за себе си „мога-немога" и „страхувам се-не се страхувам".
Характеристика: Ентусиаст, изобретател и в никакъв случай домошар. Той ще зареди със своите идеи и емоции цялото си обкръжение. Леко се пали, но също така леко може и да изгори. Те се движат от мечтите и фантазиите и почти никога не могат да доведат един план до неговата реализация. Много често използва извинения за неуспеха на своите идеи извинения като това че му липсва подкрепа, че се налага да преодолява много трудности. Като резултат следва депресия, до следваща негова „звездна" идея и така до безкрай.
Полезни съвети: Запомнете едно просто правило, ако имате усещане, че ви е завладяла „идея фикс", помислете дали това е наистина толкова важно, за да ви отнема от времето. Нужно ли е да търсите екип, партньор, или можете сами да контролирате процеса и да доведете започнатото дело до край. Емоционалният лидер се нуждае от работа в екип.
Упражнение за постоянство: Работа с програма. Едно по едно правете серия дълбоки вдишвания и издишвания като между тях правете пауза. След като повторите това десет пъти, ако все още ви владее тази идея, направете си план и се опитайте да се придържате към него.


Деловия човек
Характеристики: Организатор или координатор. Той умее добре да планира. Интуитивно чувства, кого и на какъв етап в работата си струва да привлече. Но има един главен недостатък – недостиг на емоционалност, изразителност и харизма.
Полезни съвети: Поработете с емоциите, разрешете си да покажете какво чувствате, като по този начин в съчетание с вашия рационализъм, вие ще сте най-успешният лидер.
Упражнение за развиване на емоционалност: По време на всяка игра на вашето дете, било в група с други деца или с вас, опитайте да провокирате моменти, в които трябва да покаже емоция: вик, пляскане с ръце, някакъв жест, с който да изрази радост и ентусиазъм. Така „Деловият човек", ще успее да увлече хора и да ги води след себе си не само с помощта на логически доводи.

 

Антилидер
Да привлечете вниманието на такова дете е не съвсем проста работа.
Характеристики: Това е революционно настроен човек. Един от най-ярките начини да привлече внимание към своята персона е неговото „ Анти-„на всичко в този живот. Такива хора не обичат да се подчиняват на родителите си, на учителя, директора, началника си. Постепенно губят точки и другите започват да го избягват. Той постоянно сее съмнения между хората и ги разединява.
Полезни съвети: Във възрастта между 2 и 5г. детето започва период на само идентификация. То постепенно разбира, че мама и то, както и татко и то, не е едно и също. Именно в този момент детето за първи път отговаря „Не", с едно единствено желание, да провокира родителите си. И те се поддават. Мама казва: „Не бива да разливаш вода по масата", а то отговаря: „Не" и продължава, а хората наоколо се смеят. В момента, в който детето се разплаче и всички тичат към него. Така то разбира, че да казва „Не" е изгодна позиция. Първо прави каквото си иска. Второ всички му засвидетелстват внимание.
Упражнение за развитие на позитивното мислене. Едно много важно нещо е да поддържате и подкрепяте хората около себе си, а не непрекъснато да ги критикувате. Истината винаги е необходима, но понякога е нужно да се премълчи. Ние често сме антилидери вътре в себе си – обичаме да критикуваме и за най-малката дреболия. Важно е обаче да забелязваме и поощряваме всяко положително постижение.


Детски лудории или характер на боец?
До три годишна възраст родителите се отнасят с детето като с крал и това е правилно. Семейството се грижи детето да израсне здраво както физически, така и в емоционален план. Но да говорим за това дали детето е лидер, или не в такава възраст е още рано. На три години настъпва първата криза на възрастта и малкият човек осъзнава своята принадлежност. Майката е шокирана от ясното изказване на социалния протест на своето дете. Точно тогава е добре да се разграничи каприза от опита да настоява за това, което желае. Каприза по природа е удоволствие, а да отстояваш позиция е по-сложно понятие. Лидерството се проявява в това, детето да организира другите деца, а не да устройва истерии и в желанието си да получи това което иска. Внимателно наблюдавайте до колко детето действително осъзнава какво иска. Ако то в миг завърти глава, тропне с краче и започне да вика за да привлече внимание, по скоро това е каприз. От едно 5-годишно дете може да получите малко по разумен отговор защо му е нужен този предмет. Задайте въпрос: „Ти просто искаш да имаш този предмет или имаш някаква идея?" Детето лидер, винаги има някакъв план по организацията. Например: Той иска този ръждясал гвоздей, за да го привърже към камиончето и да го забоде в земята, за да не потегли машинката сама. Може би това би прозвучало странно за родителите, но не се удивявайте, ако независимо от вашите обяснения, че ръждивият метал е опасен, детето отново ще повтори своята молба. Целта тук не е да опъне вашите нерви, а има логическо обяснение: Лидера не се бои от грешки! Той е убеден, че в този живот нещата зависят от самият него, а не от обстоятелствата, от родителите, от парите...Инициативата трябва да се поощрява. Може да предложите на детето друг вид решение за успешно паркиране на камиончето, без участието на този така опасен гвоздей. Когато детето приеме вашите доводи, без вие да настоявате: „Защото аз така казвам", „Защото съм ти майка и ти ще ме слушаш", а с логически доводи: „Защото това е по-безопасно", „Защото това е по-полезно", считайте, че поощрявате своето дете да развие лидерските си качества, но с една умерена емоционалност, с желание за дебат и приемане на чуждото мнение.
Ако детето каже: „Мамо дръпни се, аз сам ще го направя", не проектирайте върху него своята тревога. Нека само да се справи с изпълнението на своето желание и така ще съчетае: „искам", „мога" и „правя". А това както е известно е формулата на успеха.
Вълк единак
Случва се някои деца да обичат да са сами. Около него летят в група децата, играят, смеят се, а той отказва компания и си седи сам.
Не е решено и формулирано как точно се създава мотивацията за успех. Разбира се тук огромна роля играят вродените характеристики. Практически е невъзможно от меланхоличният и флегматичният характер да се създаде лидер, но сангвиника и холерика често се изявяват като такива. Те са активни, умеят да увлекат със своята външност и идеи съратници и партньор. Но както знаем, напълно е възможно детето да бъде лидер в областта, в която ще се развие и работи. Може да е проявило талант в някоя област, която е чужда на другите деца и затова му е трудно да сподели тяхната компания. Вгледайте се в детето и забележете какво точно го вълнува. Ако вашият малък син е бъдещ конструктор, едва ли ще го видите да тича в гонитба на топката и да се вълнува от отбелязване на гол. За да намери приятели, те трябва да споделят неговите интереси. Поощрете детето, като му осигурите подходяща среда, книги и игри които го интересуват, а малко по-късно и кръжок, където ще развие своя талант.
Кое е правилно?
Случва се детето да не иска да сподели играчките си с други деца. Майката е на мнение, че: „Трябва да умееш да пазиш това което искаш. Да научиш детето да се бори със зъби и нокти в живота".
Децата проявяват агресивност в общуването помежду си. Желанието за контрол на ситуацията на 5г. обаче може и да се случи с юмруци, но на 50г. едва ли.
Ако родителите решат така да възпитават детето си, то няма никаква гаранция, че съседите, учителите и изобщо останалият свят ще се съгласи с тях. Без да искат тези родители може да превърнат детето си в нежелано от никого. Ако детето се държи агресивно, взима играчките на другите деца, удря ги, това изобщо не е признак на лидерство. ЛИДЕРА НЕ Е АГРЕСИВЕН, а открит и общителен и с умение да отстои своята гледна точка.
И за това, как ще израсте едно дете показва времето, защото няма еднакви семейства, една и съща социална среда, а всичко това са някой от причините за формиране на начина на живот.


Ще израсте ли детето лидер?
Една майка споделя, че детето й е отявлен лидер: „На детската площадка, той раздава команди. Ще играем тук, ще правим това. Раздава си играчките. Децата са винаги около него".
Може това дете да израсне лидер. От гледна точка на психологията, лидерът е човек, който не се доверява на обкръжаващият го свят, ето защо иска да го контролира. Това му дава чувство за защитеност и означава, че всичко се случва под негов контрол. Най-добрият начин да се избавим от тревогата е да започнем да контролираме всичко. Според психолозите това не доверяване на случващото се в света, се насажда в детето от момента му на раждане, до неговият първи рожден ден. Детето плаче, а мама не реагира, защото някой и е казал, че така ще си разглези детето. На безсъзнателно ниво, детето чувства: „аз съм тук, но никой не ми се радва". Има разбира се и обратна страна на медала: мама безкрайно тича дори при най-малкия звук чут от детската стая. Детето е заспало, а майката го буди, за да види дали е добре. Това детето възприема така: „Света е опасен, трябва да си винаги нащрек и никакъв сън". Детето възприема всичко и копира начин на мислене и поведение. Разбира се това е така, детето трябва да разчита на своите родители. Когато обаче малкият човек се върне у дома с рана на крачето, родителите, викайки и тичайки в суетене, прехвърлят своята тревога върху детето.


Време за хранене
Достатъчно често родители се оплакват, че децата им отказват да ядат. Таткото смята, че майката е разглезила детето и е трябвало да научи детето на дисциплина от ранна възраст. След което вечерята завършва с наказание: „Не искаш да ядеш – марш в ъгъла!"
В нашата култура има традиция да се плашат децата – опасността, ако не си изяде яденето, ще последва наказание, дори насилие над детето, лишава малкият човек от възможността да разбере, какво точно иска всъщност. Без да иска възрастният лишава детето от сигурност, че мама и татко го разбират и са с него безрезервно. В детска възраст и вие самите не сте искали да си хапвате червена чушка, маслини или гъби, но защо тогава налагате това на вашето копие-тоест вашето детенце?
За да се избавите от грешките по време на хранене, най –добре означете поведението на детето в три цвята.
Зеленият ще означава, че може всичко - да играе в дневната, да играе в детската стая, да пее песни на улицата и да подскача на един крак на спирката например.
Жълтият цвят, нека да означава: „Може, но с условие". Може да разхвърля играчките си, но само в детската стая. Да излиза на балкона само ако е получил разрешение от мама и татко. Да отговаря на телефона само ако някой го покани за разговор, например с баба или дядо.
С червен цвят са нещата, които изобщо не е нужно да върши: да бяга през улицата, да рисува по стените, да яде пластилин, да си слага хартиени топчета в носа и ушите и също в носа и ушите на своите приятелчета и т.н.
Направете табло и го поставете в достъпно за детето място, като условието е че с възрастта се увеличават точките в зелената зона, за сметка на намаляване на жълтата и червената зони. Направете и таблица с храните. Пак ги означете с цвят и заедно с детето поставете продуктите, в които графи е нужно. Зелена зона - мляко, яйца, плодове, зеленчуци. Жълта зона – месни продукти, лук и т.н. Червена зона – шоколад, захарни изделия и др. Нека в таблицата за храните да има и графа за „Любими ястия", като заедно с детето ще дописвате това, което му допада. Така лесно ще може да планирате менюто за цялата седмица без никакви притеснения.
Най-добрият начин да поиска детето да опита едно ястие, е да е взело активно участие в неговото сътворяване. Разрешете за подържи миксера или да извади от купичката настърганата тиква и да я постави в тавата. Нека с клечка да бодне сладкиша, за да види дали е готов, да провери дали картофчето се е сварило в супата. Също е добре да имате подсигурени детски комплект чинийки и чашки, за да може да сервирате Детска порция. Бъдете последователни в своите действия и търпеливи, за да сте сигурни, че детето ще ви следва. НЕ позволявайте да прави неща от жълтата и червената зона, а след това да му се карате. Нали вие сте направили отстъпки от плана, тогава защо от това да страда детето? Когато сте последователни, помагате на детето по ясно да изрази своите желания и цели. Защото възпитанието не зависи само от пари и добри училища, но и от любовта и търпението, с което дарявате своето дете.

Автор: Диляна Иванова-Аморе, всички права запазени.

Добави в Svejo

Разбиха кода на Нострадамус! Видяха предсказание за 2016-та за всяка държава
Неприличните думи и малкото дете
Децата трудно си държат езика зад зъбите
ДЕТСКИ ХОРОСКОП – ЗОДИЯ ВЕЗНИ
Детски хороскоп: Близнаци

Вашата зодия

zodia35
Характеристика на вашата зодия

Интересни факти

znaeteliКосмос,звезди и астероиди

Хороскопиzodia nai dobriteАстрология и зодии

Тестове

iq testoveТестове за интелигентност
CloseХаресайте ни
Последвайте ни и във фейсбук, туитър и g+. Благодаря:)
Share or wait 15 seconds.

Този сайт използва услуги от Google за анализ на трафика и други трети страни, които запазват свои собствени бисквитки. Информирайте се как използват бисквитките за предоставяне на услугите си. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information