Клуб Астрология

Зодия.Хороскопи.Нумерология.Съновник.Психология

Нед02172019

Last updateЧет, 06 Апр 2017 4pm

Синастрията или сравняването на хороскопи

Сравняването на два рождени хороскопа се нарича синастрия. Понятието е възникнало от гръцкото syn (заедно) и astron (звезда). Този метод е със сигурност най-познатия и най-актуалния в областта на партньорската астрология.

 За да може да бъде използван на първо място са необходими най-малко два радикса. Познаваме един подобен метод на работа също при транзити и прогресии към радикса. По същия начин тук планетите се поставят във взаимна връзка.
За да демонстрираме, какво се прави когато имаме пред себе си два рождени хороскопа, трябва да си представим една примерна личност Еда, която се е запознала с някого. Възможно е да е срещнала господина отново и да го е помолила при тази възможност да й даде своите рождени данни. Популярната практика при синастрия би била сега да вземем радикса на Еда и да нанесем факторите на хороскопа на нейния партньор в един външен кръг, за да потърсим вътрешни аспекти между двата хороскопа. Но сравняването на хороскопите започва дори малко преди това…
Образ на търсения човек – Собствен образ
Първоначално двата хороскопа трябва да се поставят един до друг, за да се прецени, дали това, което търси единият партньор, тематично се съдържа в хороскопа на другия. За повече яснота ще избера фиктивните рождени хороскопи на Еда и нейния нов познат.

1 2

1. радикс на Еда 2. радикс на партньора
В хороскопа на Еда виждаме Слънце в Рак в Т-квадрат към Марс и Нептун. Образът на търсения от нея мъж носи следователно силни нептунски черти, защото и Слънцето и Марс са в напрегнати аспекти с Нептун. Затова може да се очаква, че мъжът, който Еда ще намира за привлекателен, ще има силно влияние от Риби и съответно Нептун в своя радикс. Нашият примерен партньор има Нептун на Асцендента, в съвпад със Слънцето в 12-ти дом. Това силно присъствие на Нептун със сигурност ще е достатъчно, за да изглежда той привлекателен за Еда, а освен това той има и Марс и Луна в Риби. Но е възможно в едно по-дълготрайно отношение, този мъж да е твърде чувствителен и трудно разбираем за нея, защото все пак нейният Марс е в Овен и нейното Слънце е в 6-ти дом. Тя ще желае малко повече “земно присъствие” от нейната половинка, и особено напрегнатите аспекти към нейния Нептун дават насоки, че не й се отдава много лесно, да интегрира нептунското в своя живот без проблеми.
От друга страна, образът на неговия женски идеал се описва от неговата Луна в Риби в опозиция на Юпитер, както и Венерата в Дева в опозиция на Марс. Влияние от Юпитер и Нептун може да се намери лесно и в рождения хороскоп на Еда. Със Слънце в квадрат към Юпитер и Нептун както и интерсептиран знак Риби в 1-ви дом Еда може също да изпълни и неговия търсен идеал за една чувствителна жена (Луна в Риби), която може би копнее за повече свобода и приключения (Юпитер), отколкото настоящият й живот и предоставя. Луната на Еда в Дева кореспондира с неговата Венера в Дева, а нейната Венера в Близнаци в секстил към Марса й - с неговия търсен образ за една жена със силни Меркурий и Марс.
Ако човек се занимава по-интензивно с темата за собствените образи и образите на търсените партньори в партньорските хороскопи, скоро започва да придобива чувство и виждане за това кое си пасва и кое не. В повечето случаи могат да се намерят много съответствия, но има и все някой фактор, който не може да бъде “обслужен” от партньора. Това води до конфликти впоследствие, например ако двамата си оставят твърде малко свободни пространства или ако се фиксират толкова много един в друг, че да се лишават от възможността да изживяват липсващите частици в отношения с други хора. В такъв случай не е нужно да се мами или да започне отдалечаване от партньора. Ако например на Еда в нейното примерно партньорство с този мъж й липсва огнено - овенската или борбената част, която той и с най-добра воля не би могъл да й предложи, тя би могла например вместо това да спортува интензивно с приятели.
Няколко примера, как биха могли да се покажат съответствия:
Търсен образ - жена/ Собствен образ -мъж
Слънце във Водолей / Уран-съвпад-Асцендент
Слънце – съвпад - Сатурн /Слънце в Козирог или в 10-ти дом
Слънце в 9-ти дом / Асцендент Стрелец
Марс в 7-ми дом / Марс във Везни
Марс в Телец / Венера в съвпад с Марс
Марс-квадрат-Плутон / Марс в Скорпион или в 8-ми дом
Нептун в 7-ми дом / Слънце в Риби
Уран в 7-ми дом / Марс в 11-ти дом

Търсен образ - мъж / Собствен образ - жена

Луна във Везни / Луна-съвпад-Венера
Луна в 12-ти дом / Слънце в Риби
Луна-съвпад-Плутон / Луна или АС в Скорпион
Венера-опозиция-Сатурн / Асцендент Козирог
Венера в Овен / Марс в 1-ви дом
Венера във Водолей / Луна-квадрат-Уран
Юпитер в 7-ми дом / Венера в Стрелец
Мекрурий в 7-ми дом / Луна в Близнаци
Квадранти
Преди да се започне със самото сравняване на аспектите в двата хороскопа, може да се хвърли един поглед към заетите квадранти в радиксите, което може да достави допълнителна информация за поносимостта и привличането, особено що се отнася до Слънцето и Луната. Ако единият партньор например има напълно зает 1-ви квадрант (1-3 дом), ще го допълва друг човек, при който най-малко Слънцето е в срещуположния 3-ти квадрант (7-9 дом). Докато физическата и космическата енергия при двама “Първоквадрантници” може да доведе до един вид енергиен “Overload”, така сякаш една свещ гори и от двете си страни. Според опита най-добре си кореспондират първи и трети квадрант както втори (4-6 дом) и четвърти (10-12 дом). Но също едно сравнително допълващо въздействие могат да имат силен първи квадрант при единия партньор и силен четвърти при другия (аналогично също втори и трети квадрант).
Партньорска астрология от 25 години
Ако човек се интересува от партньорска астрология като мен преди 25 години, когато започнах и би искал да научи, как тя всъщност функционира, получава най-често следната информация: Слънцата на партньорите трябва да се “понасят”, както естествено и Луните. Важно е Венерата на единия да се свързва с Марса на другия или поне да стоят в някаква хармония по знаци един спрямо друг, а най-доброто от всичко би било един съвпад между Слънцето и Луната! Или Слънцето на мъжа в съвпад с Луната на жената или обратното, Слънцето на жената в съвпад с Луната на мъжа. Последното обаче поради разбиранията за ролите на мъжа и жената, които властвали в средата на 70-те години все още, се разглежда по-скоро проблематично, защото в този случай жената “носи панталоните”.
Към темата Слънце - Луна в съвпад мога да ви споделя и един личен опит: Когато бях на 21, през 1978 г., по време на едно пътуване с приятели през Крит, се запознах с един местен жител. Неговото Слънце съвпадаше съвсем точно с моята Луна и обратното - моето Слънце се намираше в един тесен съвпад с неговата Луна. Стивън Аройо нарича това съвпадение “Double-whammy” в книга си “Relationships and Life Cycles”, издадена през 1979. “Double-whammy” в синастрията той определя като изключително могъща тема. И така тази среща доведе до там, че въпреки всички възможни несъвместими условия на живот ние станахме двойка и семейство, а през 1981 се роди и нашата дъщеря. Забележително в този контекст е, че ние живеехме както в Германия така и в Гърция. При нашите престои в Гърция аз трябваше, по силата на неговото Слънце в Телец в съвпад с моята Луна, да се нагласям към традициите и обичаите на неговата страна. Когато бяхме в Германия, ролите се сменяха. По силата на моето Слънце в Близнаци върху неговата Луна тук аз поемах “Слънчевата роля”, изкарвах парите, а той беше известно време домакин (Луна), докато учеше немския език.
Теснолинейка - Синастрия
Сравняване на знаковата поносимост на личните планети да двама души като споменатото горе, може да се направи и без точни рождени хороскопи. Един поглед в ефемеридите е достатъчен, за да се види, че единият има например Марс в Лъв, а другият Марс в Скорпион. Тъй като тези два знака са в квадрат, може да се предположи, че едно хармонично общо предприемане на действия (Марс) няма да функционира много добре. Партньори, чиито Луни са в квадратиращи се знаци, може да се предполага, че няма да живеят добре заедно, защото техните представи за лична сфера и домашен уют се различават съществено. В случая на Еда и нейния примерен партньор двете Слънца са в квадрат по знаци, Луните са в опозиция, Меркурий на единия е в секстил към другия, Венерите също са в квадрат и при единия Марс е в Овен, а при другия в Риби, което също се счита за не много добро напасване в действията. Кратък поглед в ефемеридите би могъл да доведе до унищожителни твърдения, отнасящи се до поносимостта и привличането между двамата. Само комуникацията (Меркурий) изглежда да функционира, тъй като Меркуриите са в секстил по знаци.
Подробно сравняване на хороскопи
Подробното сравняване на хороскопи изисква при всички случаи повече ангажираност от наблюдателя и може да доведе намиране на множество точки на привличане между двамата, които да могат да направят връзката възможна, жива и задоволителна.

3

3. Радикс на Еда във вътрешния кръг, радикс на партньора отвън
Като се начертаят факторите на хороскопа (планети и оси) на партньора във външен кръг около радикса на Еда (вътрешния кръг), може да се започне със самата синастрия. Това, което се показва от ъгловите връзки между факторите на партньор А и тези на партньор Б, е отражение на енергийното течение между двамата. Квадрат между Слънцата може да е постоянен “подпалвач” на конфликти, когато става въпрос за това, дали и как всеки от партньорите може да развива своята индивидуална личност (Слънце) по време на връзката. Виждаме обаче, че Слънцето на партньора на Еда е точно върху нейния Юпитер и освен това съвпада и с нейния Сев. Лунен възел, което означава, че той ще я подкрепя с добра воля по пътя на нейното развитие. Също и обратното, след като неговият Юпитер съвпада с нейната Луна, стигаме до извода, че в тази връзка ще властва един оптимистичен и взаимно подкрепящ основен тон.
1.Стъпка:
Ако подхождаме стъпка по стъпка, вниманието ни най-напред трябва да се насочи към това в кои домове на вътрешния кръг попадат Асцендентът и Слънцето от външния кръг. В настоящия пример 8-мият дом на Еда се активира от Слънцето и Асцендента на партньора. Това партньорство я отнася до теми свързани с нейния 8-ми дом, което е от голямо значение за нея, тъй като тя има Плутон в 7-ми дом. Тази позиция означава, че Еда изживява трансформации в и чрез партньорствата. Може обаче да се прояви и като кризи и неразбирателства, свързани с власт и безпомощност.
Асцендентът на Еда попада в 4-тия дом на партньора й и активира с това темите на неговия четвърти дом (детство, жизнени условия), които с Лилит и Хирон на Водолейския IC не изглеждат така прости. Дълбоки, душевни наранявания и чувства на несигурност в детството биха могли да доведат до страх от близост, който може да се покаже например, чрез един негов отказ от съжителство с нея (Еда). Нейното Слънце в неговия 9-ти дом подчертава още веднъж Юпитеровото влияние, което съществува във вътрешните аспекти Слънце - Юпитер и Луна - Юпитер и можем да предположим, че чрез нейното влияние той ще получи един по-голям поглед върху нещата.
2. Стъпка:
Във втората стъпка вниманието ни трябва да се насочи към заемането на главни оси от планети на партньора. Колкото по-неточни за съответните рождени данни, толкова по-широк орбис трябва да бъде взет, и колкото по-точен е аспекта толкова по-силно той ще се прояви във връзката. Съвпади на лични планети включително Лунни възли на единия с основните оси на другия са по мое мнение най-силните точки на привличане. Така например оста на Лунните възли на Еда попада върху оста AC - DC на нейния партньор и освен това нейният Марс е на неговия Десцендент. Фактът, че Слънцето й прави квадрат към неговата AC – DC - линия и неговото Слънце - тригон към нейния асцендент, което между другото е класически “Double - whammy”, символизира силно привличане. Тук става въпрос не толкова за това за кои лични планети се отнася, а много по-важно е, че изобщо има някакви връзки към осите.
Нека вземем един следващ пример, на две известни личности. Зигмунд Фройд и К.Г.Юнг. Тяхната връзка е позната и продължително описвана.

4
4. Юнг във вътрешния кръг, Фройд –във външния
Тази синастрия показва видни съвпади на главните оси. MC на Зигмунд Фройд съвпада с Уран на Юнг, Меркурий на Фройд съвпада с IC на Юнг и Нептун на Юнг съвпада с DC и с Плутон на Фройд. Това, че с изключение на Меркурий, се отнася предимно за транссатурниански и колективни планети, които се свързват с индивидуалните оси, ни позволява да направим някои заключения относно вида на връзката. Първо, тя е била от професионално естество, и второ - именно Нептун и Плутон символизират темите, с които те двамата са се занимавали в своята психиатрична дейност. Това, че Уран на Юнг се активира от MC на мъж, чийто съвпад на Слънце с Уран е в квадрат към него (МС), означава, че Фройд го е довел до ново, революционно развитие с контакта помежду им, но освен това при силен Уран има внезапни прекъсвания или дори е възможно цялостно разпадане на връзката – и особено тогава, когато както в този случай, едва се намират вътрешни аспекти на Сатурн към лични планети. Дори да става въпрос за напрегнати такива аспекти, те са крайно необходими за една продължителна връзка!
3.Стъпка:
В третата стъпка се изясняват всички останали възможни аспекти между планетите на партньорите. Можем да си ги представим като енергиен поток между двама души. При хармонични аспекти енергията тече леко и безпрепятствено, при напрегнати аспекти се стига до блокади, които изискват внимание и съзнание. Ако човек знае например, че Нептун на партньора му съвпада със собствения му Меркурий, може да среща често някакви неразбирателства, но които предотвратява като внимава повече и планира и изразява по-ясно всичко.
Множеството напрегнати аспекти между планети и оси по мое мнение не са причина, че връзката ще е лоша или че изглежда напълно безнадеждна. Те гарантират най-вече, че никога няма да стане скучно, изискват обаче от друга страна и от двамата партньори повече енергия и готовност да работят върху блокадите в енергийното течение.

Превод от немски: Кристина Вълчева - Хера

 

Добави в Svejo

Вашата зодия

zodia35
Характеристика на вашата зодия

Интересни факти

znaeteliКосмос,звезди и астероиди

Хороскопиzodia nai dobriteАстрология и зодии

Тестове

iq testoveТестове за интелигентност
CloseХаресайте ни
Последвайте ни и във фейсбук, туитър и g+. Благодаря:)
Share or wait 15 seconds.

Този сайт използва услуги от Google за анализ на трафика и други трети страни, които запазват свои собствени бисквитки. Информирайте се как използват бисквитките за предоставяне на услугите си. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information